Jókai bableves „Jókai nélkül” (5 liter)


60 dkg tarkababot egy éjszakára beáztatunk. Másnap félpuhára főzzük, a levét leöntjük. Tiszta vízbe sóval és babérlevéllel feltesszük főni, és hozzáadjuk a szeletelt zöldségeket (60 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, 20 dkg zeller). Ha a bab megpuhult, elkészítjük a rántást: olajon megfuttatunk 1 ek hinget, megpirítunk 15 dkg lisztet, és a tűzről levéve 3 ek pirospaprikát adunk hozzá, majd hideg vízzel és egy nagy pohár tejföllel krémszerűre és habverővel simára keverjük. A levest berántjuk, végül vágott petrezselyemzölddel, reszelt füstölt sajttal, óvatosan kevés cukorral és citromlével ízesítjük. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel és őrölt chilivel gazdagíthatjuk. Lencselevest ugyanilyen módon lehet készíteni.