Kitri


Ez a recept nem magyaros ételen alapszik, ám ásványi anyagokban, fehérjékben, és a szervezet számára szükséges összetevőkben olyan gazdag, hogy aki minden nap csak ezt fogyasztja, az is mindig egészséges marad. Ezért hívják a „koldusok és királyok eledelének”. Az étel alapanyaga az urad dahl, vagy a mungdahl, magyarul mungóbab, mely ázsiai boltokban kapható, ha azonban lakóhelyed közelében nem elérhető, sárgaborsóból is el lehet készíteni. Fél kg dahlt vízben szétfőzünk, időnként a tetejéről leszedjük a keletkező habot. A puhulási idő sorrendjében hozzáadhatjuk a következő zöldségeket: sárgarépa, karfiol, burgonya, tökfélék, zöldborsó. Összesen 30-40 dkg zöldséget adjunk hozzá. Ezt követően elkészítjük a csonszot, azaz fűszeres alapot: olajon pár szem egész chilit, 2 ek római köményt barnára pirítunk, majd 1 tk hinget, 1 rúd fahéjat adunk hozzá. A tűzről levéve 1 ek kurkumát szórunk bele, majd a fűszeres keveréket hozzáöntjük az ételhez. Finomra vágott petrezselymet adunk hozzá, és ha a zöldségek félpuhára főttek, 10 dkg rizst szórunk bele. Gyakran kavargatjuk, hogy le ne égjen. Kis lángon puhára főzzük. Amint a rizsszemek szétnyíltak, levesszük a tűzről, és 5-10 dkg vajat keverünk az ételhez. Köretnek joghurtos uborkasalátát és purit ajánlunk.