Székelykáposzta (5 liter, 10 töltelék)


Olajon világosbarnára pirítjuk a babérlevelet és a szemesborsot, majd a szeletelt lecsópaprikát is megfuttatjuk benne, hozzáadva a hinget és a fűszerpaprikát. Végül kevés vízzel felengedjük. 1,5-2 kg savanyúkáposztát (ha nagyon savanyú, egyszer átmossuk) a fűszeres alaphoz adjuk, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor a káposzta félig megpuhult, hozzáadjuk a tölteléket. Töltelék: Egy kisebb fej káposzta torzsáját kivágjuk, mintha dinnyét lékelnénk. Citromos vízben addig főzzük, míg a levelek egyesével le nem válnak egymásról. A káposztalevelekbe tekerjük az előre elkészített fűszeres párolt rizst: 4 dl rizs sós vízben félig párolva (ne legyen pergős!) + pirospaprika + majoranna + vágott petrezselyemzöld + 20 dkg reszelt füstölt sajt. Amikor a káposzta puhára főtt, a töltelékeket óvatosan kivesszük, és egy tálba helyezzük. 3 db cikkre vágott paradicsomot adunk hozzá. A káposztát ezután tejfölös habarással besűrítjük: fél liter tejfölhöz 15-20 dkg lisztet adunk, habverővel és vízzel simára keverjük. A főzeléket sóval, pici cukorral, és 30 dkg reszelt füstölt sajttal ízesítjük. Tálaláskor a töltelékekre szedjük a káposztát, a tetejét pedig tejföllel díszítjük.